Terug naar My Watersite

 

Welkom op de Icesite van

Aitske Ruben

 

My Icesite gaat over mijn werk als schaatstrainer/coach bij de KNSB

                                   
Ik probeer op deze website de schaatstechniek begrijpelijk te maken
voor beginners en gevorderden.

Wanneer je de informatie van deze Icesite wilt gebruiken mag dat alleen met
onderstaande bronvermelding.


 

23 maart 2022: afscheid van de KNSB

Beste Aitske,

Het jaar 2021 was voor opleidingen een bijzonder jaar. Niet alleen vanwege het tweede jaar met corona en aanpassingen aan het opleidingsprogramma, maar ook het jaar dat jij aankondigde je activiteiten voor opleidingen te beëindigen. Hiermee kwam na 40 jaar een einde aan je betrokkenheid bij de schaatssport op landelijk niveau. Omdat 40 jaar wel heel erg lang is, maar nog weinig inhoud hebben, enkele voorbeelden die ook gelezen zijn door de commissie bondsonderscheidingen:

Opleider

In 1984 werd je docent bij de KNSB. Na een periode van 37 jaar waar je oneindig veel cursisten begeleid, waaronder ook vele topschaatsers als Gianni Romme en Renate Groenewold, heeft in hun loopbaan tot trainer, heb je in april 2021 aangegeven te willen stoppen met haar activiteiten bij de opleidingen van de KNSB.

Als opleider van de KNSB heb je verschillende activiteiten uitgevoerd:
* Afronden van de docentenopleiding bij de KNSB
* Ontwikkelaar JSL opleiding (tegenwoordig Schaatsleider niveau 2)
* Schrijven van het artikel: de Schots “Schaatsblessures en Schaatsongevallen” opgezet
(myicesite - blessure.pdf).
* Ontwikkelaar cursus Trainer A
* Expert van workshops (diverse thema’s)
* PVB-beoordelaar trainersopleidingen niveau 2 t/m niveau 4

Ondanks dat je al vele jaren meedraaide in de opleidingswereld was zij altijd bereid om mee te gaan in vernieuwingen en aanpassingen die doorgevoerd werden. Maar wel met een kritische blik met oog voor de cursisten en daarmee de klant van de KNSB opleidingen!

trainer-coach

In 1981 heb je het diploma Trainer A behaald. Je bent begonnen als trainer bij haar vereniging IJsclub Eindhoven waar zij heden ten dage nog steeds schaatstrainer is.

Uiteindelijk had je de ambitie om meer te leren en een hoger niveau trainersdiploma te behalen en heeft ze de Trainer B opleiding met goed gevolg afgesloten. Eenmaal dat diploma in bezit werd zij voor het Gewest Brabant-Limburg trainer van een selectieploeg hardrijden in Eindhoven.  Voor het Gewest is zij 7 jaar trainer geweest. In die tijd heeft zij ook de opleiding Trainer C gevolgd waarvan zij in 1996/1997 het diploma behaalde.

In februari 1996 werd zij door Ab Krook gevraagd om als coach/begeleider met een ploeg schaatsers (drie heren en 3 dames) naar de European Junior Games te Kostroma in Rusland te gaan. Met name de heren uit de ploeg hebben daar goed gepresteerd.

In 1997 heb je, op verzoek van Ab Krook, de RegioTop ploeg opgericht die bedoeld was voor gewestelijke rijders van niveau die de toen bestaande Kernploeg gemist hadden een kans te geven. Ploegleden het eerste jaar waren onder andere Carl Verheijen, Jochem Uytdehaage, Emiel de Jager en Marja Vis.
Na 5 jaar heeft zij de RegioTop overgedragen aan Aart van der Wulp.

In 2004 heeft zij als coach een afvaardiging dames naar de World Cup Sprint in Nagano (4-5 dec) en Harbin (11-12 dec) begeleid.

Ledenraad
Je hebt van 2010 tot en met 2017 ingezet als lid van de ledenraad. Dit is nog steeds het hoogste orgaan binnen de KNSB.

Prestaties als schaatser
Naast haar activiteiten als schaatstrainer en docent heb je ook je schaatsconditie op peil gehouden en is zij in bezit van 2 Elfsteden kruisjes en een glazen bokaal in 2002 gewonnen als Wereldkampioen masters Dames C in het Vikingskip te Hamar Noorwegen.

 

Bovenstaande is met enorm enthousiasme en passie voor de sport en de nieuwe generatie gerealiseerd.

Voordat ik overga naar de formele kant wil ik toch een kleine persoonlijke noot aan je wijden vanuit de achtergrond waarmee wij veel met elkaar te maken hadden. Als opleider was je altijd bereid je aan te passen, ook al was je het er niet mee eens. Je deed het, ging mee met de tijd en stond altijd heel erg open om te leren. Daarbij klopte je elk jaar aan met de vraag: vinden jullie mij niet te oud? En ben ik nog wel representatief genoeg? Je zelf reflectie was daarin erg goed. Dat doet mij denken aan een beoordeling in Haarlem waarbij een cursist zijn pupillen wegstarte. In de reflectie vroegen wij, wat heb je gezien? Waarop hij reageerde dat ze goed gingen schaatsen. Hier klapte je direct op door te zeggen dat dit niet mogelijk was. Dit tekent je directheid, maar ook je super scherpe oog. Ik vond het een genot om samen beoordelingen met je te doen. Weet je ook nog dat we ooit iemand uit Friesland hadden waarbij we tijdens het gesprek al wisten…dit wordt hem echt niet. Gelukkig kon je dit ook verpakken in een goede en constructieve boodschap. Als we dan toch nog oude sterke verhalen aan het ophalen zijn, het portfolio wat jou en Wendie hoofdpijn gaf, 2 dikke ordeners. Qua tijdsinvestering en vergoeding is dit tekenend voor het deels vrijwilligerswerk. Tot slot wie je ook had in de groep of als beoordelaar, iedereen was voor jou gelijk. Dat siert je enorm.

Aitske dan nu het slot van dit verhaal. Ik ben dan ook blij dat ik je namens de KNSB en in het bijzijn van deze mensen de "Blijk van Erkenning" mag overhandigende. De KNSB is je heel erg dankbaar voor langdurige periode van betrokkenheid.

 

 

 

 

 

Kijk eens in de zijbalk voor veel informatie over de schaatstechniek, training en planning!


Altijd al willen weten hoe die toppers dat doen?
Een supersnelle bocht schaatsen?

De verslaggevers op de T.V. hebben het over
het ingaan van de bocht, versnellen en hangen?

Het lijkt zo eenvoudig.

Waarom vind ík dat dan zo moeilijk!

 

Lezing/presentatie 10 december voor leden IJsclub Eindhoven
Klik
hier!
 


Shakespeare en Schaatsen!

Als liefhebber van Shakespeare zie ik veel overeenkomsten!
Nieuwschierig?
 

Soms vind je nog eens een oud verhaal.
1985 Mijn eerste Elfstedentocht.

 

Bartlehiem 4 juni 2015

 

Alles wat je wilt weten over periodisering

een prachtige presentatie van Joris Hermans

Heb je vragen: stel ze via contact@mywatersite.nl

Aitske Ruben
www.mywatersite.nl 

 

KNSB
Opleidingen
Vaardigheidspaspoort


 

 

[deze homepage is  keer bezocht sinds 5 december 2011]