Skudenes til Bergen. 23 t-m 28 mei

We liggen verwaaid in Skudenes en besluiten een mooie wandeltocht te maken.  Wat weer tegen valt is de afstand die je over smalle en hele natte paadjes en naar boven lopend aflegt. Je denkt b.v. 2km, maar daar doe je dan bijna een uur over. Maar O.K. we komen nat, maar voldaan terug bij de boot.
De 25e kunnen we gelukkig weer doorvaren en varen we via Haugesund door naar Langevg. Een mooie beschutte kade bij de supermarkt. Geen andere boot te zien, maar het is nog vroeg in het seizoen.
Langevag Bjekkjarvik is ons volgende traject. Het wordt een prachtige zeildag. Van start tot finish halve wind. De oude haven blijkt superklein te zijn, maar we vinden in de nieuwe haven een wiebelige plek.

Het is Hemelvaartsdag en alles is gesloten. Nou alles...is niet veel. 2 winkels en een restaurant.
Wat je veel ziet en ook in Nederland steeds meer is campers bij havens. Ze maken gebruik van dezelfde fasciliteiten, dus gemakkelijk te plaatsen. In de nieuwe haven is van sanitair nog niets te merken, maar ze hebben wel een prachtige wandelpromenade langs het water aangelegd.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat opvalt is dat er wel heel veel windmolens zijn bijgebouwd sinds we hier voeren in 2017.

 

 

 

Het plan is om niet naar Bergen zelf te gaan, maar naar een kleine en intieme haven op Asky. Zo klein, dat er maar 10 boten echt kunnen liggen. We maken vast aan een Bavaria 31 waar een leuk stel Noren echt het hele jaar op wonen.
Wat mij opvalt is dat de Noren hier erg aardig zijn. Erg hulpvaardig, maar misschien komt het ook wel dank zij de noorse lessen van Rineke, waarvoor dank. We hebben al zon 5 jaar les van haar en we zijn een hechte groep van Noord gaanders. Ieder op zijn eigen manier. We leren ook veel over de historie en cultuur. Morgen met openbaar vervoer naar Bergen. Het waait toch snoeihard.


Het is vandaag 28 mei Bergens nasjonaldag. Maar dat wisten we nog niet toen we gingen. Het doel was met de Asky ferry naar Bergen over te steken, maar de kade was te ver en-of wij waren te laat. Mis dus. H, daar komt de bus naar Bergen. Pakken we die toch. Op de Festplassen stappen we uit en zien gelijk wat groepen trommelaars staan. Nou dat geluid zullen we verder tijdens ons bezoek steeds horen. Soms harder maar wanneer we Flyen beklimmen wordt het gelukkig minder.

Oei, een confrontatie met onszelf. Pieter (83) lijkt moeiteloos omhoog te lopen, maar mijn hallux valgus speelt behoorlijk op. Maar we redden het en maken boven natuurlijk onze plaatjes.
De laatste tijd neem ik steeds een rugzakje met opvouwbare wandelstokken mee en vandaag komen die zeker van pas.
Boven is het erg druk en we besluiten mijn grote teen te sparen en met het kabelbaantje terug te gaan. Wanneer ik de prijs zie trek ik mijn betaalkaart weer terug. Dat wordt ook naar beneden lopen. Juist dat is erg pijnlijk omdat je teen steeds drukt tegen de schoen.

 

 

 

 

 

Natuurlijk bezoeken we ook Bryggen waar de plezierjachten in Bergen vlak voor aanleggen. We hebben hiet al vaker gelegen en vanwege de wind zien we dat het een goed besluit is geweest om hier niet te gaan liggen. Het hobbelt aardig.
Natuurlijk moeten er ijskastmagneten worden gescoord. Makkie hier. Het is n groot toeristisch gebied, dus overal zijn typisch noorse truien, mutsen etc. te koop.

 

 

Omdat we redelijk bijtijds zijn is het nog niet erg druk. Dat wordt later op de dag heel anders.

 

 

 

 

 

We pakken de ferry terug, maar er is geen aansluitende bus. Brr, weer een stuk lopen. Maar uiteindelijk komen we, na een vermoeiende maar zonnige dag Bergen weer bij de Annies.