20 mei. We vertrekken uit Thyborøn met als doel Egersund, Noorwegen. Maar niet nadat we eindelijk een koelkastmagneet gevonden hebben voor onze zoon. Die heeft in het verleden 2 x de boot samen met Pieter mee teruggevaren naar Vlieland, terwijk ik zijn auto mee terug nam. We mogen (vinden wij) alleen koelkastmagneten sparen van plaatsen waar we zijn geweest. De bestelling voor Bergen en Tromsø is door onze dochter gedaan. Of we daar gaan komen zien we wel.
Dus varen we even na 10 uur thyborøn uit. We kunnen wat zeilen, maar zoals gewoonlijk moet soms ook de motor aan.

Om 20.00 's avonds zie ik veel vogels om en achter de boot. het blijkt al snel waarom? Ze volgen een klein groepje dolfijnen en ik roep Pieter snel om mee te kijken. 

 

 

 

Onderweg bekijken we nog even de gribfile van de windverwachting gedurende onze overtocht. We zijn er niet helemaal gerust op en besluiten iets eerder de kust aan te lopen, zodat we eventueel Farsund binnen kunnen lopen. Uiteindelijk zetten we door naar Egersund. We varen eerst naar de dieselpomp en moeten behoorlijk investeren.
naast de dieselpomp staat ze nog!
 

 

 

 

 

Vanuit Egesund vertrek een Duitse zeilboot, die ook wil tanken. Ze zijn op weg richting Noordkaap en wanneer ik vertel dat we daar al 2x zijn geweest, vragen ze welke havens we boven Trom aangelopen hebben. Skjervøy, Hasvik, Hammerfest, Havøysund, Gjesvær, Skarsvåg en later Hønningsvåg. Ik kan het rijtje dromen en denk er vaak aan terug. Wij duiken in Egersund een paar uur ons nest in. Wanneer we wakker worden schijn te zon volop en gaan we enkele boodschappen doen.

 

 

 

 

 

 

 

Op de weerkaarten zien we dat het na morgen bar en boos wordt, dus besluiten we zo snel mogelijk door te varen. Vroeg op dus, maar het wordt een mooie tocht. Eerst vaar je de prachtige noordelijke uitgang van Egersund naar zee.
Indien ik ooit een vakantiehuisje zou willen
? Een prachtige plek.

 

 

 

22 mei

De wind komt bijna het hele stuk recht van achteren en we besluiten om het uur te wisselen met sturen. Een klapgijp is snel gemaakt wanneer je op de elektrische stuurautomaat vaart en de golven van schuin achteren komen. Ook hier besluiten we langs de kust te blijven varen, zodat we eventueel Tananger binnen kunnen lopen.
Het cruise seizoen is duidelijk aangebroken, want we komen 2 van die grote schepen tegen.
 

Nadat we Tananger gepasseerd zijn gaan we richting Skudeneshavn. Tenminste dat denken we. We zijn er ooit een keertje eerder geweest, maar wat ik op de kaart zie herken ik helemaal niet. Na goed zoeken vinden we in het boek van de helaas overleden René Vleut de coördinaten van Skudenes. Een beetje loeven en we varen met 7 knopen Skudenes binnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23 mei

Vandaag dus een dagje bijkomen. We maken een kleine wandeling en zoeken ons suf naar straatnaamborden. Ook het fenomeen:
"Je denkt dat het een weg is, maar die loopt dood bij een huis" doet zich weer voor. Ach, dat zullen we vaker tegenkomen.
Wat wel weer opvalt is, dat er bij de supermarkt een vrouw zit te bedelen. Dat kennen we gelukkig niet in de plaats waar wij wonen.

We zijn echt de enige toerist in Skudenes, maar het is nog vroeg in het seizoen.
Morgen?? We gaan straks de weerkaarten bekijken.