2 juni. Måløy tot Sandshamn
 Stadlandet is een punt in Noorwegen waar je altijd omheen moet. Het kan gevaarlijk zijn met harde wind.

We hebben dit stuk al vaak gevaren, maar deze keer is het best mistig. Dat hebben we in Noorwegen eigenlijk nog nooit meegemaakt. We pakken de radar erbij en kunnen weer even oefenen hoe het werkt. Met die hoge rotsen en bergen is het beeld best duidelijk en wanneer we de echo's van de regen wat minder het beeld laten verstoren, herkennen we de rotsen en palen in het water. De radar naast de AIS geeft een goed overzicht van het vaarwater.
We varen door naar Sandshamn, waar even later ook een Zweedse  zeilboot aanlegt. Even een landvast aannemen is een goede gewoonte en daarbij de vraag: noord of zuid?
We worden op de koffie uitgenodigd en wij nemen een pakje stroopwafels mee. Die blijken bekend en geliefd te zijn, want in 2020 lagen ze op Vlieland en hebben ze daar al geproefd.

 

 

 

 

 

3 juni Sandshamn tot 4 juni Ålesund

Alweer een dag met slecht zicht. Ook weer wind tegen en regen.  Gelukkig klaart het wat op en in Ålesund vinden we een mooie plek, waar we een dagje met harde wind lekker rustig kunnen liggen. We zetten onze kuiptent op zodat ook de wind die zelfs pittig waait door de stad, niet direct de boot in waait.
Het is gelukkig de zaterdag voor Pinksteren, zodat we gelijk maar boodschappen gaan doen. In Noorwegen is bijna alles zowel 1e als 2e Pinksterdag "stengt" of dicht.
Pieter beklimt de 418 treden van de Fjellstua, maar ik besluit wat rond te wandelen en te winkelen. Natuurlijk moet er ook weer een ijskastmagneetje gescoord worden.


 

 

 

 

 

 

Bij de ingang van de haven zie ik een bruidspaar staan met een paar familieleden in de mooie Noorse klederdracht, de Bunad.
Elke plaats heeft zijn eigen kleuren en op de feestdagen en zeker op de nationale feestdag 17 mei wordt het nog best veel gedragen.
Ik mag gelukkig een foto nemen om op mijn website te zetten. 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 juni Ålesund - Bud.
Yes we kunnen zeilen. Soms wel erg langzaam, maar we vinden het zo fijn, dat we nu soms gewoon genoegen nemen met 2,5 knoop snelheid.
Er staat redelijk wat wind waardoor we 's nachts erg onrustig liggen.

 

6 tot 9 juni Kristiansund en Trondheim
Vanuit Kristiansund nemen we de fast ferry naar Trondheim. 3,5 uur heen en 3,45 minuten terug.
Daar zouden we met onze boot zeker 3 dagen heen en nog 3 dagen terug moeten varen. Het gaat dan ook supersnel. Ruim 60 km/uur. Wij varen ongeveer 10km per uur, dus reken maar uit.
In mijn Noorse lesboek, Her på Berget, staat een foto van de Nidaros Dome. Daar moest ik heen. Rronheim was de enigste grote plaats in Noorwegen die ik nog niet had gezien, dus dat is sinds 2000 het doel.

De Nidaros-domkerk of Nidaros-kathedraal wordt gezien als de belangrijkste kerk van Noorwegen, en staat in Trondheim. De domkerk is in 1152 geopend. Sinds de reformatie is het de kathedraal van de Lutherse bisschoppen van Trondheim of Nidaros.
 

Ook worden hier de Noorse koningen gekroond.
De kerk lijkt veel op de Cantherburry Cathedral en is ook op de grote Engelse kerken geïnspireerd.

 

 

 


 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er moesten natuurlijk nog foto's genomen worden van de toeristisch trekpleisters.

 

 

 

 

 

 

 

 

Om 20 uur waren we moe en voldaan terug in Kristiansund.