15 juni. Enkhuizen-Makkum
We vertrekken uit onze geriefelijke Buyshaven en zetten koers naar Makkum. Bij de watersportvereniging vinden we een prachtige plaats. (Reeds gereserveerd door anderen, maar die kwamen niet opdagen!)
Femke en Ebel kwamen nog even een kop thee halen. Ontzettend gezellig en even bijpraten. Dat kan niet vaak wanneer je dochter op Texel woont, maar nu was ze in Friesland. Super.


16 juni. Makkum-Vlieland
Om 9.30 door de sluis in Kornwerderzand en dan op naar Vlieland. Het is prachtig zeilweer en gelukkig is het nog niet razend druk op Vlieland. Na een korte wandeling naar het dorp om een ijsje te halen bereiden we onze tocht voor.
Wat zijn de mogelijkheden voor morgen met de windrichting en windsterkte. Windrichting ZW-Z en na korte tijd wordt het windkracht 1.
Tja, niet zo gunstig richting topje Denemarken. Met weinig tot geen wind en alles van achteren wordt het motoren en hobbelen.

 

17 juni. Vlieland-......
We besluiten eerst maar eens richting Cuxhafen te gaan.
De eerste uren kunnen we zeilen, maar wanneer Terschelling gepasseerd is valt de wind echt weg. Dus om 17.17 de motor aan.
Het wordt een mooie nacht, waarbij zo nu en dan onze boeggolf oplicht als een blauwe streep licht.

 

 

 

 

Tegen de hele vroege ochtend komt in het oosten alweer het eerste licht boven de horizon. Het ochtendgloren heeft een andere kleur dan het avondlicht en op zee is dat heel goed zichtbaar.

18 juni. Richting Helgoland
Om 8 uur liggen we bij de ingang van de Elbe. De keus is 20 mijl rechtsaf naar Cuxhaven of verder naar Brunsbuttel, of houden we de optie over om toch langs de westkust van Denemarken naar het noorden te gaan.
We besluiten linksaf de Elbemonding over te steken en liggen om 12.20 vast in Helgo land. Een klein rotsachtige touristische trekpleister en als belastingparadijs bekend om drank en andere luxieuze inkopen.


We zien enkele veerboten volgepropt met dagjesmensen als een karavaan het eiland optrekken.
Hup, wij mee in de rij.
  

Wiskey!!! En een boel!

 

19 juni. Helgoland
De grootste bezienswaardigheid op Helgoland zijn natuurlijk de kolonies Jan van Genten. Een wandeling naar boven brengt je tot bijna in hun nesten.


Ze gaan behoorlijk tekeer wanneer ze weer bij hun partner terugkomen van een partijtje vis vangen. jan van Genten houden hun hele leven dezelfde partner.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           Daar houden wij ons ook maar aan. 41 jaar getrouwd.

 

 

20-21 juni Helgoland-Thyboron
140 mijl westenwind, dus zeilen. Wel werden de golven wat vervelend en moesten we onze windvaan regelmatig tot de orde roepen. Bij elke vlaag veranderd de schijnbare windhoek en golven schuin achter duwen de boot uit koers. Na een nacht, waarbij we om beurten iets probeerden te slapen zagen we om 10.00 Thyboron liggen.
Tegen 10.30 vast. Daarna een wandeling gemaakt langs de enige winkelstraat en had ik behoorlijk last van "landziekte". Je voelt je nog steed op zee en loopt als een donkenvrouw (in dit geval), over straat.
Het valt niet echt op, maar je hebt het gevoel dat elke windvlaag je om kan waaien.
De fish en chips gingen er prima in, dus een goede onderlaag in de maag voor de tocht van morgen.