Thyboron - Noorwegen
22-23 juni
We vertrekken om 11.20 vanuit de haven Thyboron. Waar we gaan uitkomen, laten we afhangen van de windrichting. Wel zetten we de lichtweer windvaan op de Aries. Een grote winvaan die op een eerdere vakantie met veel geduld gezaagd is uit een houten plank die we kochten in Langevåg.
 

Al snel zocht de Annies een koers op die leidde naar Farsund. de haven die we de afgelopen jaren vaak aanliepen vanuit Nederland. Het wordt de derde nacht doorvaren binnen 1 week. Het wordt een bijna ideale overtocht, waarbij we zelfs om beurten iets slaap kunnen pakken.
 

Na het eten even afwassen. Tijdens het afdrogen zie ik ineens een vrij grote vin boven het water uitkomen. We kijken even buiten en ja hoor, meer vinnen van een vrij grote groep dolfijnen.
Ze zwemmen rond, naast en onder de boot door.
Zo'n grote groep hebben we nog nooit bij de boot gehad. Ik pak direct mijn fototoestel en duik plat op het voordek om de grote en kleine witsnuitdolfijnen te fotograferen en Pieter maakt filmpjes vanuit de kuip.
Ze zwemmen zo dichtbij, dat ik ze bijna kan aaien.

 

 

Alleen in 2007 bij Schotland tijdens de Driehoek Noordzee en bij Hammerfest in 2011 hebben we eerder dolfijnen bij de boot gezien, maar deze keer zijn het er veel meer. Grote ouderen en jonkies zo te zien.
Ze blijven zeker 15 minuten spelen met onze boeggolf, waarna ze helaas vertrekken.
Dit is zeker het hoogtepunt van onze vakantie.

 

 

23 juni. Tegen 9 uur leggen we in Farsund aan. Het is enorm rustig, dus plaats genoeg.
Een gebakken eitje als verlaat ontbijt gaat er goed in. We besluiten even Farsund in te wandelen, maar op zondagmorgen is heel Noorwegen in ruste. De winkels blijven overal dicht.
Gelukkig is hier redelijk internet. dus maar eens de weersverwachting ophalen voor de volgende dagen.

Brr, dat valt vies tegen. Waar er in Nederland sprake is van een hittegolf, is hier bewolking en regen op komst samen met heel veel wind. Ook de temperatuur helpt niet echt mee. Wanneer we naar het noorden gaan, zie we cijfers van 12-13 graden. En wind tegen.
We besluiten dat we daar geen zin in hebben. We wachten iets beter weer af en gaan dan langs de zuidkust van Noorwegen richting Zweden. Die route hebben we vorig jaar ook gedaan en is ons minder bekend dan de westkust naar het noorden.

24 juni.Tja, en wat doe je dan met een vrije niet zeilbare dagen. We besluiten eerst maar een een "vandring med vekteren" te maken.
Dit is de enigste vrouwelijke nachtwacht " uit vroeger dagen"

Ze verteld over de historie van Farsund en veel herken ik vanuit de Noorse les. Noorwegen is pas sinds 1905 een zelfstandige natie, na eerst deel uitgemaakt te hebben van Denemarken (1536-1814) en vanaf 1814 tot 1905 in een unie met Zweden zat.

De vandring (wandeling) bestond uit een beziek aan het Gemeentehuis. Daar zagen we de zaal terug waar we in 2007 het diner en feest hadden van de DRIEHOEK NOORDZEE.

 

 

 

 

Daarna maar aan het werk on de twee kleine klapraampjes van de boot te slopen. De andere ramen hebben we in het voorjaar vervangen, maar hiet zijn we nog niet aan toe gekomen.

 


Leuk werkje, siliconekit verwijderen. We zijn hier tot ver in de avond mee bezig. Daarna een borrel en pitten. Wel plak ik eerst de openingen dicht, want morgen regent het.
Ook volgen we via internet de aankomst van Maarten van der Weijden in Leeuwarden.
Wat een prestatie. Ik weet hoever het is want ik ben in het bezit van 2 echte Elfstedenkruisjes.
 

25 juni. Nog steeds geen hittegolf in Noorwegen.