Vlieland VOL!
Terschelling VOL!
Texel VOL!
IJsselmeer VOL muggen!
Markermeer VOL waterplanten!
Nederland VOL!
en dan......een hittegolf!

We hadden besloten dit jaar in Nederland te blijven. Eigenlijk een goed besluit want het weer was tot nu toe prima. Een lekker "opwarmjaar" nadat we het vorig jaar in Noorwegen best koud hebben gehad.
Eind mei even naar Vlieland. Heerlijk rustig. De halve marathon (waar ik mij voor had opgegeven) gefietst en tot de beslissing gekomen dat dat toch wel erg ver is om te lopen. Dat gaat dus niet door. We blijven wel, wanneer het kan, onze kilometertjes maken. Maar geen halve marathon. Afzeggen dus!

Daarna een enerverende tijd in Scheveningen waar we een ligplaats hadden tijdens de finish van de Volvo Ocean Race.
Elk jaar varen we de Annies van onze winterligplaats richting Enkhuizen en komen dan langs Scheveningen. In 2016 zag ik op de website van de Jachtclub Scheveningen dat je een ligplaats kon aanvragen. Dat dus gelijk gedaan en in februari 2018 kregen we de aanbieding dat we een plek konden krijgen. We hadden een prachtige tijd, waar we vanaf de Annies de schepen zagen finishen, de matchrace tussen Brunel en AkzoNobel konden volgen en natuurlijk de laatste inport-race.

16 en 17 juli zijn we nog even naar Terschelling gezeild. Het was al behoorlijk vol en er lagen overal 3 schepen naast elkaar. En de vakanties in Friesland moesten nog beginnen.
Na de vele rustige jaren in het noorden van Noorwegen vloog de drukte mij aan. Weg hier. Terug naar Enkhuizen.

Maar wat dan? We hebben toch nog anderhalve maand en blijven we die dan maar in onze thuishaven doorbrengen? De voorspelde hittegolf gaf de doorslag. We proberen toch nog even naar het noorden te gaan. Snel naar huis en de Aries windvaan opgehaald en op 24 juli vertrokken we richting Makkum.
Woensdag 25 juli door de sluis, Harlingen voorbij, tussen Vlieland (zo'n 30 schepen lagen buiten voor anker) en Terschelling door richting TSS route en verder noordwaards.
Thyboron is ons doel, dus de koers zou noord-oost moeten zijn, maar met een oostenwind die niet sterk is, moeten we noordelijk aanhouden. Met de later voorspelde en sterkere Zuid-Oosten wind kunnen we dan richting NW Denemarken.
 

 

 

Een prachtige zonsondergang en opgang, zoals je dat maar zelden ziet.

 


 

Na 270 mijl (x 1,85km = bijna 500km) leggen we na 3 dagen en 2 nachten doorzeilen op 27 juli om 18.40 aan in Thyboron. De hele weg mooi weer. Dat voelt heel anders dan wanneer we in mei deze kant op gaan. Altijd zware dikke pakken, mutsen en handschoenen en veel laagjes. Heerlijk om dat nu eens in een korte broek en T-shirt te kunnen doen.

Tja, ook nog op 29 juli een dagje 8km hardlopen. Superomgeving, net achter de duinen.

 

 

Op 30 juli vertrekken we vanuit Thyboron naar Farsund, net ten noord-westen van Lindenes, het zuidelijkste puntje van Noorwegen. Weinig wind en vanuit de verkeerde hoek, dus de motor aan.
In het donker Farsund aanlopen blijft moeilijk. Veel lichtjes, rotsen etc. Maar tegen 3 uur 's nachts liggen we vast.
Vandaag 31 juli: regen! Dat was niet de bedoeling?
Dan maar website bijwerken en een Noors boek gekocht om te lezen.

Het globale plan is om van hieruit via de zuidkust van Noorwegen en de oostkust van Denemarken weer richting Nederland te gaan. Dit jaar dus geen rondje Noordkaap!